torsdag 28 oktober 2010

En ny typ av socialisering!

Den generationen som växer upp idag är den första som har möjlighet att
socialisera sig med hela världen. Förr lärde man sig att steg för steg känna släkten, grannarna och folk på bygden.

Nu blir man vän med människor från hela världen när man växer upp.
Det är nåt häftigt och helt nytt. En ny typ av social kompetens och någonting vi ännu inte vet vad det leder till.

När jag läser vad mina elever använder nätet till inser jag att de använder det till i princip allt: att komunicera, skriva egna bloggar, läsa andras bloggar, som nöje ,för information och inspiration. De ser tillgången till obegränsad mängd information som självklar.

Vi lärare är en annan generation för oss är internet något fantastiskt. Trots det är det inte självklart att det finns i klassrummet ännu. Jag inser att vi behöver reformera skolan, ta in världen och att vår roll kommer att förändras.

Jag tror att vi behöver ta in andra kompetenser och skaffa oss nya och att bygga nätverk med samhället utanför. Att förändra arbetssätten så att det blir mer kreativt, använda nätet till problem som ger möjlighet till kunskap på flera nivåer, använda olika redovisningsformer. Att förbereda
och organisera så att eleverna kan få vägledning av experter inom olika områden.

Läraren kommer fortfarande få hjälpa eleven med att ge ramarna, struktur och målbeskrivning. Vi kommer att få lägga mer tid på träning i kritiskt tänkande, granskning av källor och att träna eleverna på att se syftet bakom de olika källorna.
Diskussioner om etik kommer fortfarande vara viktiga men vi kommer nog att
tvingas bli bättre på att handleda eleverna även i nätet, liksom dikussioner om vad är det ok att säga och vad är det ok att göra..

Jag tycker att det ska bli kul att vara med när en hundraårig skoltradition förändras så att skolan blir en del i samhällsutvecklingen igen!

måndag 18 oktober 2010

Stolt och rörd

Jag har så fina elever! I fredags fick de uppdraget att förklara för mig vad de gör på nätet. De vet att jag inte har koll och har förstått att jag får kämpa med läxorna! Jag använde Måns och Lars frågeställningar direkt från uppgiften. Nu sitter jag och kollar igenom vad de skrivit och det är så tydligt, ärligt och pedagogiskt. Jag se att de vill att jag ska veta och förstå. Jag anar att de är glada för att jag frågar, jag blir rörd!

Guldgruva

En del hittar sin guldgruva i blusen.., jag har hittat nya sätt att närma sig etik i skolan, är så inspirerad!
De fyra senaste åren har jag arbetat aktivt med livskunskap på skolan, har haft förmånen att gå handledarutbildning i SET för Pernilla Stark. Tidigare har jag inte använt nätet i livskunskapsundervisningen, skyller på att det har varit så opraktiskt och otillgängligt rent tekniskt på min skola tidigare. De senaste dagarna har jag fyndat så mycket roligt och användbart. Jag har inspirerats av mina kursares bloggar och sätt att angripa uppgiften. Camillas sätt att ta in filmer om sociala kontakterna som knyts, hur man hanterar kapat konto är nytt och kul för mig! Jennys sätt att planer ett temaområde tillsammans med sina elever, skulle absolut funka i min klass.
Jag har samlat alla länkar på en flipchart så att jag lätt kan komma åt den i klassrummet. Jag vet redan ett par ingångar som jag ska använda. Får hålla mig till eleverna är tillbaka från sina praoveckor. Och eleverna ska delvis vara med och styra, jag inser att jag ju inte riktigt har koll på deras värld men är glad att jag närmar mig en förståelse. Länkarna jag hittat är inte revolutionerande, jag hittar dom i många av oss IKT-studenters bloggar. Jag antar att de finns där eftersom vi ser att de är anvädbara!

onsdag 13 oktober 2010

Förkyld och glad

Johanna och jag har roat oss med att knåpa ihop en startnykel idag. Det gick bra, ska bli kul att se resultatet på storbild ;).

På förmiddagen fick vi förmånen att titta på några av redovisningarna från lärlyftskursen som läser andra terminen, imponerande! Spännande och smått overkligt att tänka att jag ska dit. Jag ser fram emot att ha den kompetensen och förstår att det krävs arbete för att nå dit!

fredag 8 oktober 2010

Konsten att hantera en ohållbar situation.

Stick huvudet i sanden och sluta tänk. Jag är ensamstående mamma på heltid till två fina killar som av flera skäl behöver mig extra mycket just nu. Vi bor i ett hus som behöver extra omvårdnad inför vintern. På skolan är jag mentor till ett gäng elever som behöver mig mycket och som är vana att ha mig på heltid. Där driver vi just nu även ett projekt som genererar uppgifter och nya idéer som skall testas och användas i klasen. På kursen översköljs jag av många nya program som jag ser att jag kan använda, som jag vill behärska men inte behärskar.

Det har hänt tidigare i livet att jag har varit den som inte kan då har jag kompenserat min okunskap med att arbeta mer än de flesta andra. Nu har det inte varit möjligt den här gången och resultatet blev ett huvud nere i sanden.

Jag är glad att jag får lära mig nytt har till och med längtat efter att bli av med min okunskap. Jag gillar kursupplägget och jag gillar att det händer mycket kul på skolan. Nu ska jag hantera flödet och inte drabbas av panik. Tur att Åsas och Camillas blogg innehåller så tydliga anteckningar. Tur att jag är väldigt envis och tur att det nog kommer lugnare perioder i mitt liv.

onsdag 6 oktober 2010

Utmattad

Dagens uppgift tog musten ur mig. Jag försöker kommaihåg att jag är där för att lära mig, även om det känns som det är lite väl många nycklar som jag saknar. Antar att det inte är mycket annat än att träna och försöka som kan råda bot på mitt usla utgångsläge. Trösten är att jag har så många trevliga och hjälpsamma studiekamrater. Vilar och tar nya tag inför imorgon.