I fredagseftermiddag lånade jag ut min barn till min bror. Det blev mycket funderande kring hur jag ska lägga upp en NO-blogg med mina nior. Jag har kollat mycket på Cecilias bloggar och även lite på Årstaskolan och en hel massa andra av de tävlande bloggarna. Har samlat ide´er men fortfarande inte gått till handling. Tanken är att vi ska sätta igång efter nationella proven i NO som närmar sig med stormsteg.
Frågan är hur jag ska organisera bloggandet så att det blir så enkelt / praktiskt som möjligt. Jag vill ju att jag ska se vilka som skrivit och att det ska vara lätt för dom att veta vilka som de ska kommentera. Måste jag ha 31 olika bloggar för att få det att funka eller räcker det kanske att de ger blogginlägget sitt namn som etikett? Ett annat problem är att det känns ovant och svårt att formulera uppgifter som är så pass öppna att många kan skriva tankar och svar i samma blogg utan att det blir tjatigt och så var det det där med bilder och bildspråk och eventuellt filmande.. hur ska jag få in det?
Ytterligare en tanke är att jobba med tre parallella områden samtidigt i klassen så att det är 10 som jobbar med respektive område. De ska i så fall kommentera som minst två andra som skriver om andra ämnen. Det hela får mynna ut i någon slags muntlig redovisning. Eller ska områdena rotera efter 4 veckor och så får kompisarna fortsätta? Hur ska jag hinna hitta besluta mig och dessutom fixa till en skapligt snygg blogg..? Hur ska jag organisera så att det är rimligt mycket jobb. Jag vill att jag ska känna att det här är kul och nyttigt för mig och eleverna. Att jag gärna vill göra om det nästa år.
Hej!
SvaraRaderaDet låter jättespännande och det är så roligt att följa ditt resonemang. Föramför allt är det svårt att avgränsa sig så att det blir rimligt mycket jobb och tar rimligt mycket tid både för elever och lärare...Jag gillade tanken med att jobba med olika områden - då kan frågorna bli mer "på riktigt"...kan man tänka...
Fortsätt att klura och skriv så att vi får veta hur det går! KUL!
-Åsa
Hej!
SvaraRaderaDu har verkligen tänkt in många aspekter av bloggandet, vilket är bra. Att gå ut och inspireras av andras modeller är ett bra sätt.
Oftast brukar det ju bli så att man upptäcker saker att korrigera när man väl börjat blogg.
Vet att både skolverket (http://www.skolverket.se/sb/d/4094/a/21648) och Multimediabyrån (http://www.multimedia.skolverket.se/Reportage/Publicera/Klassblogg/) har artiklar om andra som bloggat. Annars borde ju webbstjärnan kunna ge en del tips.
Lycka till!