torsdag 28 oktober 2010

En ny typ av socialisering!

Den generationen som växer upp idag är den första som har möjlighet att
socialisera sig med hela världen. Förr lärde man sig att steg för steg känna släkten, grannarna och folk på bygden.

Nu blir man vän med människor från hela världen när man växer upp.
Det är nåt häftigt och helt nytt. En ny typ av social kompetens och någonting vi ännu inte vet vad det leder till.

När jag läser vad mina elever använder nätet till inser jag att de använder det till i princip allt: att komunicera, skriva egna bloggar, läsa andras bloggar, som nöje ,för information och inspiration. De ser tillgången till obegränsad mängd information som självklar.

Vi lärare är en annan generation för oss är internet något fantastiskt. Trots det är det inte självklart att det finns i klassrummet ännu. Jag inser att vi behöver reformera skolan, ta in världen och att vår roll kommer att förändras.

Jag tror att vi behöver ta in andra kompetenser och skaffa oss nya och att bygga nätverk med samhället utanför. Att förändra arbetssätten så att det blir mer kreativt, använda nätet till problem som ger möjlighet till kunskap på flera nivåer, använda olika redovisningsformer. Att förbereda
och organisera så att eleverna kan få vägledning av experter inom olika områden.

Läraren kommer fortfarande få hjälpa eleven med att ge ramarna, struktur och målbeskrivning. Vi kommer att få lägga mer tid på träning i kritiskt tänkande, granskning av källor och att träna eleverna på att se syftet bakom de olika källorna.
Diskussioner om etik kommer fortfarande vara viktiga men vi kommer nog att
tvingas bli bättre på att handleda eleverna även i nätet, liksom dikussioner om vad är det ok att säga och vad är det ok att göra..

Jag tycker att det ska bli kul att vara med när en hundraårig skoltradition förändras så att skolan blir en del i samhällsutvecklingen igen!

6 kommentarer:

  1. Jag tycker också att det ska bli kul! Hoppas bara att det verkligen sker en förändring. Ibland undrar man ju...

    SvaraRadera
  2. Jag tror att vi inte kommer att komma undan! Det är oundvikligt att det måste ske en förändring! Det blir spännande att se hur lång tid det tar och hur långt vi kommer att driva det innan det vänder!

    SvaraRadera
  3. Dags att sluta använda ordet "pedagog" som i betydelsen "leda barm mot kunskap" då syftande på den slav som förde barn till skolan. Slavdelen ska absolut bort, men även synen att vi leder kanske ska bytas bort mot coacher - "Vad har du för kunskaper? Vart ska du? Hur lär du dig? Vad behöver du?"

    SvaraRadera
  4. Jag vill verkligen också var med! Det måste till en genomgripande förändring på hur man ser på kunskap, håller med Johanna också.

    Alla barn måste få samma möjligheter att ta sig ut i välden via nätet - inte bara de som har föräldrar som ger dem detta. Snart är vi stofiler och de unga lärare som kommer in i läraryrket kommer att ha mycket större vana att använda datorer och internet i sin kommunikation att det är oundvikligt att det spiller över i verksamheten - och förhoppningsvis finns det mer av det i styrdokumenten framöver också...

    -Åsa

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Spännande diskussion. Man har ju länge pratat om IT som en möjlighet att förändra lärarrollen och synen på lärande. När man läser era kloka tankar hoppas man ju bara att de kan få spridning bland kollegor.

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Spännande diskussion. Man har ju länge pratat om IT som en möjlighet att förändra lärarrollen och synen på lärande. När man läser era kloka tankar hoppas man ju bara att de kan få spridning bland kollegor.

    SvaraRadera